Oprema za metalizaciju

Kao zastupnici renomiranih svjetskih proizvođača opreme, Vorax je u mogućnosti ponuditi vrhunske gorionike i kompletne sustave za metalizaciju razvijane i unaprjeđivane desetljećima. Oprema iz naše ponude je provjerene kvalitete primjerena za dugotrajnu upotrebu u industrijskim sredinama.

Oprema za metalizaciju prahom

Mali i prijenosni gorionici za metalizaciju prahom uglavnom se koriste u reparaturnoj zaštiti od korozije ili za nanošenje tvrdih slojeva poput onih na bazi volfram karbida. Često se koriste i kada je ekonomski neisplativo rastavljati kompleksnu opremu već se na terenu treba izvesti oporavak oštećene površine.

Oprema za metalizaciju plamenom

Metalizacija plamenom je postupak u kojem u gorioniku za metalizaciju izgara smjesa kisika i acetilena (može i drugih plinova) kako bi se postigla temperatura dovoljna za taljenje žica pomoću kojih želimo zaštiti površinu. Rastaljeni materijal se potom raspršuje stlačenim zrakom čime se stvara struja čestica koja čini prevlaku na površini koja se termički naštrcava. Za nanošenje cinka ili smjese cinka i aluminija s ciljem zaštite od korozije koriste se smjese kisika i propana, dok se za ostale prevlake u pravilu koristi smjesa kisika i acetilena.

Sustave za metalizaciju plamenom moguće je automatizirati tako da nije potreban operater za metalizaciju.

Oprema za elektrolučnu metalizaciju

Elektrolučna metalizacija je postupak koji koristi električni luk kako bi rastalio dvije žice za metalizaciju. Kao i kod opreme za metalizaciju plamenom, nakon taljenja rastaljene se čestice strujom stlačenog zraka nanose na površinu koju želimo zaštititi ili reparirati.

Sustavi za elektrolučnu metalizaciju, u usporedbi sa sustavima za metalizaciju plamenom nanose prevlake više kvalitete s manje poroznosti a mogu se i lakše automatizirati. Također, oprema za elektrolučnu metalizaciju primjenjiva je i za robotizirane aplikacije.

Plazma, HVOF i laserska metalizacija

Kod plazma metalizacije plin se u plazma gorioniku zagrijava na visoke temperature na kojima se ionizira i postaje električki vodljiv. U takvom stanju u plin se dodaje prah koji se tali i velikom brzinom udara u površinu koju se metalizira. Naneseni slojevi su niskog stupnja poroznosti i visokog stupnja adhezije.

HVOF (High Velocity Oxygen Fuel) je postupak za nanošenje izuzetno gustih i čvrstih slojeva a koristi se primarno kao zamjena za tvrdo kromiranje i druge specijalne namjene u najzahtjevnijim industrijama.

Laserska metalizacija spada u grupu postupaka koji se koriste prvenstveno s ciljem postizanja izuzetno tvrdih i otpornih površina s minimalnim miješanjem s osnovnim materijalom i praktički bez poroznosti. Laserskom zrakom se stvara kupka rastaljenog materijala u koju se nanose prahovi željenih karakteristika.

Rezervni i potrošni dijelovi za opremu za metalizacije

Pored opreme, žica i prahova za metalizaciju Vorax ima u ponudi i veliki spektar kvalitetnih potrošnih i zamjenskih dijelova za vaše gorionike. U ponudi imamo veliki izbor rezervnih i potrošnih dijelova za gotovo sve gorionike uz prihvatljive cijene i brzu isporuku.